PIM is een afkorting voor "Product Information Management" en beheert alle productinformatie, digitale assets en commerciële informatie die nodig is om producten online te verkopen.
Het zorgt ervoor dat alle verspreide productinformatie in één single-source-of-truth kan worden beheerd. Vanuit die centrale bron werken marketing- en product teams eenvoudiger samen aan kwalitatieve product content. De PIM stuurt deze data dan naar verkoopkanalen zoals Magento, WooCommerce, Shopify, Bol.com, Amazon of gewoon je eigen e-commerce systeem.
Klanten maken aankoopbeslissingen gebaseerd op productinformatie die ze online terugvinden. Het is dus van belang dat die informatie accuraat en up-to-date is. Om dat te bereiken gebruiken zowel kleine als grote retailers, groothandels, brands en producenten een PIM.
Overal en nergens
Technische product gegevens, digitale assets en commerciële info staan gefragmenteerd in verschillende bronnen
Collaboratie
Intern zoeken en communiceren van gegevens is steeds een uitdaging
Gegevens versturen
Het versturen van gegevens naar klanten, de webshop of marketplaces gebeurd nog steeds manueel of is beperkt
Tempo killer
Klanten vragen dezelfde informatie op die ze niet of onjuist online terugvinden
Data quality
Productgegevens zijn niet altijd accuraat en consistent. Menselijke fouten zijn veel voorkomend
Manueel werk
Het beheren en aanpassen van product data en assets is een tijdrovend en repetitief proces
Product managers zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste informatie aan het marketing team. Via een PIM kunnen zij vlot productinformatie toevoegen of wijzigingen doorvoeren, hun team wordt onmiddellijk op de hoogte gesteld van nieuwigheden. Hierdoor winnen product managers aan tijd en hoeven ze niet langer repetitieve telefoontjes of mails te beantwoorden.
Marketing en e-commerce managers gaan vooral aan de slag met een PIM om technische productdata te verrijken met commerciële omschrijvingen, vertalingen en visueel materiaal. Daarmee worden ook hun verkoopkanalen automatisch geüpdatet. Zo sparen marketing teams tijd uit, omdat ze niet langer in verschillende systemen op zoek moeten gaan naar de juiste productinformatie voordat ze die kunnen valideren en bewerken.
Verkoopvertegenwoordigers gebruiken een PIM-systeem als garantie dat ze steeds met de meest accurate gegevens en sales assets aan de slag gaan. Ze sparen tijd uit door slechts één bron te moeten consulteren en fouten worden vermeden.